Ebből így bukta lesz

Kpsvr 2022-06-29 11:10:00
Az ellenzéki politikusok véleménye megoszlik arról, hogy mennyire kell komolyan venni a vasárnapi időközi választásokon elszenvedett méretes vereséget. Ám az elemzők szerint mindenképp újra kell gondolniuk működésüket és stratégiájukat, ha meg akarnak állni az egyre meredekebb lejtőn.

Balogh Gábor elemző cikke az Azonnali.hu-n jelent meg.

Június 26-án, vasárnap olyan sok időköziválasztást tartottak egyszerre, mint még soha: 74 helyen dönthettek a választók arról, ki vezesse településüket, vagy ki képviselje őket a helyi testületben. Országos szempontból ezek közül négy budapesti kerület, öt megyeszékhely és kilenc egyéb település volt értelmezhető, itt ugyanis pártok jelöltjei (is) mérkőztek meg egymással. Az eredmény majd’ mindenhol fideszes győzelem lett.

A négy fővárosi választásból az ellenzék csak egyet tudott megnyerni a IV. kerületben(ott is jóval kisebb előnnyel, mint 2019-ben), ráadásul elvesztettek két mandátumot Józsefvárosban és Erzsébetvárosban. A kormánypárt elhódított tőlük egy nyíregyházi és egy egri közgyűlési helyet is. (Sőt, valójában egy szolnokit is, hiszen ott egy fideszes támogatást élvező helyi szervezet jelöltje győzött.)

Karácsony Gergely vasárnap esti posztjában „ébresztőt” fújt az ellenzéki pártoknak. Szerinte a választóik megüzenték, hogy „ez az április 3-a óta bemutatott melyikünk a legnagyobb kicsi” játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy „ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást”. Jámbor András József-és Ferencváros országgyűlési képviselője úgy értékelt: Nyilvánvaló, hogy most nem szolgáltuk meg” az ellenzéki szavazók bizalmát, s a jövőben „jobban meg kell szolgálnunk a nép bizalmát”.

Pikó András, VIII. kerületi polgármester ugyanakkor úgy látja, bár „figyelmeztető jelzés a vasárnapi eredmény”, azért „nagyon sokat nem is érdemes beleolvasni”.

Válságálló Fidesz, beárazott ellenzék

Nagy Attila Tibor politológus szerint, mivel önkormányzati választásokról beszélünk, amelyeken szinte mindenhol néhány ezer lakost érintő egyéni mandátumok sorsa dőlt el rendkívül alacsony részvétel mellett, nehéz országos következtetéseket levonni. Néhány tendencia azonban így is látszik. A Fidesz vártnál is nagyobb sikerének egyik fő oka szerinte az ellenzéki szimpatizánsok körében tapasztalható apátia. A katasztrofális tavaszi vereség után nagyon nehéz megmozdítani őket, s ezt pártjaik elmúlt hónapokban mutatott teljesítménye sem segítette elő.

Az elkeseredés és a közöny még ott is érezhető, ahol az ellenzék áprilisban győzni tudott.

Erzsébetvárosban és Józsefvárosban a hatpárti összefogás magabiztosan nyerte az országgyűlési választásokat, most mégis mind a két kerületben elbuktak egy mandátumot – mutat rá. „Legalább Budapesten illett volna jobban szerepelni” – fogalmazott az Azonnalinak.

Kovács János szerint az eredmények mögött elsősorban az áll, hogy „a kormánypártok népszerűsége egyelőre válságálló, az ellenzéki pártok pedig még mindig a tavaszi vereség, illetve a helyi koalíciók törékenységének a hatása alatt állnak”. A politológus szerint az ellenzéki szimpatizánsok passzivitása azt jelzi: a választók a tavaszi választás utáni győzteshez húzással, a nyári uborkaszezon hatása által felerősített érdektelenséggel

„tulajdonképpen beárazták e pártok politikai teljesítményét, illetve a helyi önkormányzati koalíciók eddigi eredményeit”.

Hozzáteszi: az „összefogás” mint hívószó is rengeteget veszített az erejéből.

Összezárás helyett öldöklés

A kormánykritikus szavazók aktivitását Nagy Attila Tibor szerint az is jelentősen csökkenthette, hogy a tavaszi vereség után pártjaik nem csak az országos politikában fordultak szembe egymással, de sokszor helyi szinten is „ölik egymást”. Emlékeztet az egri polgármester és a helyi ellenzéki erők közti, több mint egy éve húzódó torzsalkodásra, illetve a józsefvárosi közös ellenzéki frakció kettéválására.

Rámutat: ezek nem egyedi példák, az elmúlt másfél-két esztendőben számos más ellenzéki vezetésű településen is „egymás torkának ugrottak” a hatpárti szövetség tagjai. Nagy Attila Tibor úgy látja, azok a remények, hogy a 2019-ben elnyert ellenzéki önkormányzati pozíciók majd országos és helyi építkezési alapként szolgálhatnak illetve a kormányképesség bizonyítására is lehetőséget adnak „legfeljebb csak részben valósultak meg.” Jellemző példaként említette, hogy közel három év alatt sem sikerült az ellenzéki vezetésű kerületeknek és városoknak „egy alternatív tévét, vagy tévéhálózatot” létrehozni, holott ez már az első pillanattól napirenden volt. „Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ezt miért nem csinálták meg” – fogalmaz a politológus, hozzátéve: a 2019-ben létrehozott, ellenzéki vezetésű nagyvárosokat tömörítő Szabad Városok Szövetségéről is alig hallani valamit. (A szervezet Facebook-oldalán az utolsó releváns bejegyzés tavaly májusban Dobrev Klára egyik posztjának továbbosztása volt, összesen 125 követőjük van.)

Hangsúlyozza: a járvány és a Fidesznek az önkormányzatokat sújtó költségvetési politikája kétségtelenül komoly nehézségeket gördített az ellenzék elé.

Ám a szövetség pártjai a nyomás alatt sok helyütt nem összezártak, hanem „öldöklő harcba” kezdtek egymással a szűkülő erőforrásokért.

A kudarcos országgyűlési választások után a csökkenő párttámogatások ezt a versenyt tovább élezhetik. Ráadásul számos korábbi sérelem is terheli a viszonyukat. „A szocialisták számára például Gyurcsány Ferenc majdnem akkora ellenség, mint Orbán Viktor” – vélekedik a Nagy Attila Tibor.

Fotó: Huszti István / Telex

Építkezés helyett leépülés

A vasárnapi súlyos vereségek arra is rámutatnak, hogy az ellenzéki pártszervezetek, értelmiségi holdudvar, gazdasági erőközpontok leépülési folyamatának újabb állomásához értünk - mutat rá Kovács János. Ma már nem az expanzió lehetőségeiről, hanem a konszolidáció esélyeiről, mint nyitott kérdésről kell beszélnünk az ellenzéki oldalon - véli az elemző. 

Hozzáteszi:a kormányoldal és ellenzéke között erőteljes erőforrás-aszimmetria érvényesül, és a politikai váltógazdaságot megalapozó, valódi politikai verseny az elmúlt ciklusokban elcsökevényesedett.

Ugyanakkor nehéz nem észrevenni a politikai realitásérzék, a gyors adaptációs képesség és a stratégiai távlatot igénylő gondolkodás hiányosságait az ellenzék részéről.

Ezek nélkül még az időszakos tematizációs képesség, a nyilvánosságnak szóló, figyelemfelkeltő, a pillanat uralását célzó akciók is meddő próbálkozásokként hatnak. még nehezebb helyzetet teremt, hogy az ellenzéki pártok egymás közötti dominancia-harca, erőforrás-szükségletei, országos vitái gyakorta megjelennek a helyi önkormányzati testületekben zajló rivalizálásokban, ahol ideális esetben depolitizáltabb, szakszerűbb munkával hitelességet, presztízst, bizalmi tőkét lehetne építeni - hangsúlyozza. 

Ebből így bukta lesz

Kovács János szerint jelenleg egy pillanatképet látunk, amelyből előre nem következtethetünk a 2024-es önkormányzati választások eredményeire. Ám jelen pillanatban nehezen tudja elképzelni, hogy tartós, negatív gazdasági trendek, a közhangulat radikális változása és a gyászmunka elvégzése nélkül az ellenzéki együttműködés – ha lesz egyáltalán széleskörű összefogás – képes lehet majd 2024-ben megismételni a 2019-es önkormányzati választásokon elért sikereit.

A Fidesz most népszerűsége csúcsán van, ám a most kibontakozó gazdasági válság ezt alaposan megtépázhatja – mutat rá Ngy Attila Tibor. Így az ellenzék számára még nincs minden veszve, viszont, ha nem változtatnak gyökeresen a politikájukon, és a kormány tábora sem csökken a következő két évben drámaian,

könnyen előfordulhat, hogy 2019-ben szerzett önkormányzati pozícióik jelentős részét elveszítik.

Ami a presztízsszempontokon túl nagyon komoly erőforrás-veszteséget is jelentene, és politikai súlyukat a jelenleginél is csekélyebbre csökkentené.

Borítókép: Karácsony Gergely és Pikó András a 2019-es önkormányzati választási kampányban

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.