Szijjártó rossz interjúja miatt kirúgták a szervezőt

Kpsvr 2022-08-03 14:54:00
Egy Szijjártó Péter szerint nem megfelelően sikerült tévéinterjú miatt hazahívták Washingtonból azt a követségi alkalmazottat, aki a miniszter szerint felelős volt.

Interjút adott július 21-én a Fox News erősen jobboldali amerikai hírcsatornának Szijjártó Péter. A beszélgetés az európai gázfelhasználásról, a háborúról és az energiaválságról szólt és meglehetősen jó hangulatban zajlott végig,

az Azonnali információi szerint a külügyminiszter mégsem volt elégedett.

Olyannyira nem, hogy hazautazását követően visszahívta a washingtoni magyar nagykövetségről azt a nemrég kihelyezett fiatal diplomatát (nevét személyiségi jogi okok miatt nem írjuk ki), akit felelőssé tett az interjú szerinte rossz megszervezéséért.

Úgy tudjuk, Szijjártó Péternek két problémája volt: nem a stúdióban kérdezték, „csak” kapcsolták élő adásban, ráadásul a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mit ahogy ő tudta, így felesleges várakozásra kényszerült.

Fox News - energiaárak, háború, béketárgyalások

Fox News - energiaárak, háború, béketárgyalások

Közzétette: Szijjártó Péter – 2022. július 20., szerda

Az eset nem teljesen példa nélküli, korábban a Népszava írta meg, hogy Szijjártó Péter rövid időn belül több vezetőt is kirúgott viszonylag apró hibákért.

Kudrjavcev Jenőnek azért kellett mennie, mert Szijjártó Péter szerint nem megfelelő minőségű felkészítőt írt a miniszter taskenti látogatása elé (az üzbég fél egy olyan ügyet is felvetett, ami nem szerepelt az anyagban), Sipos Balázsnak pedig, aki a Dél-Koreáért is felelős főosztályt vezette azért köszönték meg a munkát, mert

a Hableány katasztrófája után a miniszter szerint nem megfelelő hangnemű kommunikációs felkészítőt adott Szijjártó Péternek.

Ezek, valamint az illető, Washingtonból hazahívott diplomata esete is azt mutatja, elég kemény szigor uralkodik a külügyben. Ezért is furcsa, hogy korábban sokkal nagyobb mulasztásokért két vezető diplomatát sem vontak végül felelősségre.

Igaz, mindketten elég komoly politikai hátszéllel rendelkeztek, nyilván ez volt az oka az „érinthetetlenségüknek”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köztudottan Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa, nem véletlen mostani honvédelmi miniszteri kinevezése sem. Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt Magyarország londoni nagykövete amikor 2017 május 22-én késő este Manchesterben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande koncertjén.

A merényletben 22-en haltak meg és 59-en megsebesültek. Igaz, hogy az eset éjjel fél tizenegy után történt, de a nagykövetségnek akkor is dolga lett volna tájékozódni arról, hogy vannak-e magyar áldozatok és folyamatos tájékoztatást adni Budapestre a külügyminisztériumba.

Ehhez képest információink szerint tájékoztatás aznap éjjel egyáltalán nem történt, másnap kora reggel egy tévéműsorba tartva Szijjártó Péter is a hírekből tudta meg, mi volt.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a merénylet idején Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem tartózkodott állomáshelyén, de erről nem tájékoztatta a minisztériumot és arról sem gondoskodott megfelelően, hogy rendkívüli helyzet esetén ki mit csináljon. Ugyan kijelöltek egy ügyeletest (ilyen kötelező munkaidőn kívül minden nagykövetségen), szintén egy fiatal diplomatát akinek volt egy hivatali mobiltelefonja, de egyrészt ő sem volt elérhető, másrészt ő sem tájékoztatott.

Végül őt vonták felelősségre (tehát azonnal hazarendelték, már nincs is a minisztérium állományában azóta), de egy forrásunk szerint Szijjártó Péter legszívesebben Szalay-Bobrovniczky Kristófot hívta volna azonnali hatállyal haza, őt azonban megvédte a „kormányfő fontos embere” státusz.

Fele ennyire sem volt súlyos, de mindenképpen fölöttébb kellemetlen Kálmán László Los Angeles-i konzul esete. Magyar Levente miniszterhelyettes 2016 márciusában tett látogatást az Egyesült Államokban, aminek utolsó állomása volt a nyugati-parti város.

A hazautazást értelemszerűen innen a konzulátusnak kellett volna megszerveznie, de Kálmán László nem gondoskodott megfelelően a jegyfoglalásról, bár erről nem csak ő tehetett: a kiválasztott gépen egyszerűen túlfoglalás alakult ki, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy amíg ő maga a saját repülőjegyével felszállhatott a közvetlen járatra Budapestre,

Magyar Leventének és munkatársának két átszállással és jelentős késéssel kellett megoldania ezt.

Szijjártó Péter információink szerint ebben az esetben is az azonnali visszahívás mellett döntött, mivel úgy ítélte meg, a konzulnak ebben az esetben inkább maradnia kellett volna és segíteni főnökei utazását, de kiderült, hogy Kálmán László korábban a parlamentben dolgozott és kifejezetten jó kapcsolatban van Kövér Lászlóval.

Nem tudjuk, történt-e házelnöki intervenció az ügyben, de a lényeg, hogy neki sem kellett végül hazajönnie.

Az ügyben természetesen megkerestük a Paczolay Mátét, a KKM sajtófőnökét is, ahonnan – egyetlen állításunkat sem cáfolva – a következő válasz érkezett: „A külügyi vezetés már hosszú évek óta világos szempontrendszert vesz alapul, ez pedig az, hogy kiküldetésük során a diplomatáknak a legmagasabb szinten kell végezniük a munkájukat és minden lehetséges segítséget megadni mindazon állampolgároknak, akikért állomáshelyük kapcsán felelősséggel tartoznak. Amennyiben egy diplomata egy magas szintű delegáció esetében szabályozott körülmények között, világos feltételrendszer mellett nem tud maximálisan eleget tenni a feladatainak, úgy az sem garantált, hogy a mindennapokban – vagy akár vészhelyzet esetén – a megfelelő szintű munkát tudja felmutatni a felelőssége alá eső területért és a magyar állampolgárok ügyeiért.”.

 

BorítóképFox News, Youtube

Szólj hozzá!

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.

Annyira nincs pénz a tűzoltóknál, hogy kevesebbet kell gyakorlatozniuk

A válság kezd egyre veszélyesebb lenni. A tűzoltóknak minden forintot meg kell fogniuk, különben a járművek beindítására sem lesz elég üzemanyaguk.

Letartóztatták a gyermeküket halálra kínzó szülőket Szombathelyen

Addig rugdosták és éheztették a csecsemőkorú babájukat, hogy belehalt a bántalmazásba. Vigyázat, megrázó részletek!

Csak megrovás járt Kálmán Olga lefejezésével való fenyegetésért

A Blikknek a férfi azt mondta: változatlanul gyűlöli Kálmán Olgát és a baloldalt, nem bánta meg tettét, de nem tette volna meg, amiket írt.

LMP: a Fidesz bojkottálja a válság miatt tartandó parlamenti ülést

A zöld párt megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportja egységesen bojkottálja azt a rendkívüli parlamenti ülést, ahol az országgyűlésnek a magyar embereket sújtó válsághelyzetet kellene megoldania.

Több, mint kétmilliárd forintot „spórolt” a 74 személyes cégpolip

69 gazdasági társaság alkotta a céghálót, mely takarító és őrző-védő vállalkozásoknak segített megspórolni különböző adóka és áfát csalni.

Kaposváron lesz tűzijáték augusztus 20-án

Számos városban, a válságra hivatkozva, elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték. Kaposvár nem ilyen város.

Helyreigazítás

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

Pétekig lehet bediktálni a mérőóraállásokat

Aki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia őket az MVM-nek pontosabb elszámolás miatt.

Jövő hétfőtől már csak a nem rezsicsökkentett PB gázpalackot árulja a MOL

A 11,5 kilós, rezsicsökkentett palack 5 ezer 175 forint volt. Most a kisebb palack drágább lesz és csak azt lehet majd kapni.

Zelenszkij: az oroszoknak nincs esélyük megnyerni a háborút

Az ukrán elnök reagált arra, hogy egy rakétatámadásban meghalt a legnagyobb gabonaexportőr vállalat vezetője.