Szijjártó rossz interjúja miatt kirúgták a szervezőt

Kpsvr 2022-08-03 14:54:00
Egy Szijjártó Péter szerint nem megfelelően sikerült tévéinterjú miatt hazahívták Washingtonból azt a követségi alkalmazottat, aki a miniszter szerint felelős volt.

Interjút adott július 21-én a Fox News erősen jobboldali amerikai hírcsatornának Szijjártó Péter. A beszélgetés az európai gázfelhasználásról, a háborúról és az energiaválságról szólt és meglehetősen jó hangulatban zajlott végig,

az Azonnali információi szerint a külügyminiszter mégsem volt elégedett.

Olyannyira nem, hogy hazautazását követően visszahívta a washingtoni magyar nagykövetségről azt a nemrég kihelyezett fiatal diplomatát (nevét személyiségi jogi okok miatt nem írjuk ki), akit felelőssé tett az interjú szerinte rossz megszervezéséért.

Úgy tudjuk, Szijjártó Péternek két problémája volt: nem a stúdióban kérdezték, „csak” kapcsolták élő adásban, ráadásul a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mit ahogy ő tudta, így felesleges várakozásra kényszerült.

Fox News - energiaárak, háború, béketárgyalások

Fox News - energiaárak, háború, béketárgyalások

Közzétette: Szijjártó Péter – 2022. július 20., szerda

Az eset nem teljesen példa nélküli, korábban a Népszava írta meg, hogy Szijjártó Péter rövid időn belül több vezetőt is kirúgott viszonylag apró hibákért.

Kudrjavcev Jenőnek azért kellett mennie, mert Szijjártó Péter szerint nem megfelelő minőségű felkészítőt írt a miniszter taskenti látogatása elé (az üzbég fél egy olyan ügyet is felvetett, ami nem szerepelt az anyagban), Sipos Balázsnak pedig, aki a Dél-Koreáért is felelős főosztályt vezette azért köszönték meg a munkát, mert

a Hableány katasztrófája után a miniszter szerint nem megfelelő hangnemű kommunikációs felkészítőt adott Szijjártó Péternek.

Ezek, valamint az illető, Washingtonból hazahívott diplomata esete is azt mutatja, elég kemény szigor uralkodik a külügyben. Ezért is furcsa, hogy korábban sokkal nagyobb mulasztásokért két vezető diplomatát sem vontak végül felelősségre.

Igaz, mindketten elég komoly politikai hátszéllel rendelkeztek, nyilván ez volt az oka az „érinthetetlenségüknek”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köztudottan Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa, nem véletlen mostani honvédelmi miniszteri kinevezése sem. Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt Magyarország londoni nagykövete amikor 2017 május 22-én késő este Manchesterben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande koncertjén.

A merényletben 22-en haltak meg és 59-en megsebesültek. Igaz, hogy az eset éjjel fél tizenegy után történt, de a nagykövetségnek akkor is dolga lett volna tájékozódni arról, hogy vannak-e magyar áldozatok és folyamatos tájékoztatást adni Budapestre a külügyminisztériumba.

Ehhez képest információink szerint tájékoztatás aznap éjjel egyáltalán nem történt, másnap kora reggel egy tévéműsorba tartva Szijjártó Péter is a hírekből tudta meg, mi volt.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a merénylet idején Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem tartózkodott állomáshelyén, de erről nem tájékoztatta a minisztériumot és arról sem gondoskodott megfelelően, hogy rendkívüli helyzet esetén ki mit csináljon. Ugyan kijelöltek egy ügyeletest (ilyen kötelező munkaidőn kívül minden nagykövetségen), szintén egy fiatal diplomatát akinek volt egy hivatali mobiltelefonja, de egyrészt ő sem volt elérhető, másrészt ő sem tájékoztatott.

Végül őt vonták felelősségre (tehát azonnal hazarendelték, már nincs is a minisztérium állományában azóta), de egy forrásunk szerint Szijjártó Péter legszívesebben Szalay-Bobrovniczky Kristófot hívta volna azonnali hatállyal haza, őt azonban megvédte a „kormányfő fontos embere” státusz.

Fele ennyire sem volt súlyos, de mindenképpen fölöttébb kellemetlen Kálmán László Los Angeles-i konzul esete. Magyar Levente miniszterhelyettes 2016 márciusában tett látogatást az Egyesült Államokban, aminek utolsó állomása volt a nyugati-parti város.

A hazautazást értelemszerűen innen a konzulátusnak kellett volna megszerveznie, de Kálmán László nem gondoskodott megfelelően a jegyfoglalásról, bár erről nem csak ő tehetett: a kiválasztott gépen egyszerűen túlfoglalás alakult ki, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy amíg ő maga a saját repülőjegyével felszállhatott a közvetlen járatra Budapestre,

Magyar Leventének és munkatársának két átszállással és jelentős késéssel kellett megoldania ezt.

Szijjártó Péter információink szerint ebben az esetben is az azonnali visszahívás mellett döntött, mivel úgy ítélte meg, a konzulnak ebben az esetben inkább maradnia kellett volna és segíteni főnökei utazását, de kiderült, hogy Kálmán László korábban a parlamentben dolgozott és kifejezetten jó kapcsolatban van Kövér Lászlóval.

Nem tudjuk, történt-e házelnöki intervenció az ügyben, de a lényeg, hogy neki sem kellett végül hazajönnie.

Az ügyben természetesen megkerestük a Paczolay Mátét, a KKM sajtófőnökét is, ahonnan – egyetlen állításunkat sem cáfolva – a következő válasz érkezett: „A külügyi vezetés már hosszú évek óta világos szempontrendszert vesz alapul, ez pedig az, hogy kiküldetésük során a diplomatáknak a legmagasabb szinten kell végezniük a munkájukat és minden lehetséges segítséget megadni mindazon állampolgároknak, akikért állomáshelyük kapcsán felelősséggel tartoznak. Amennyiben egy diplomata egy magas szintű delegáció esetében szabályozott körülmények között, világos feltételrendszer mellett nem tud maximálisan eleget tenni a feladatainak, úgy az sem garantált, hogy a mindennapokban – vagy akár vészhelyzet esetén – a megfelelő szintű munkát tudja felmutatni a felelőssége alá eső területért és a magyar állampolgárok ügyeiért.”.

 

BorítóképFox News, Youtube

Szólj hozzá!

Hetvenes, mozgásában korlátozott asszonyt erőszakolt meg a részeg férfi

A támadót már korábban is elítélték szexuális bűncselekmény miatt.

Olaszországból hozott be három kamion szemetet a taszári férfi

Egy ismerőse telkén akarta elásni az irdatlan mennyiségű hulladékot, melyért tonnánként 165 eurót kapott.

Biztonsági őrök támadtak a vendégekre – VIDEÓ!!!

A bulizó társaság megpróbált kitérni, de az elvileg rendért felelős erős fiúk mindenáron bunyózni akartak.

Hiába költözött el a nő, egykori élettársa rendre megkereste és összeverte

A férfinak, aki az utcán és a munkahelyén is bántalmazta gyermeke anyját, lopás miatt is bíróság elé kell állnia, ugyanis fát vágott ki az erdőn, melyet aztán eladott.

Annyira részeg volt, hogy elaludt a helyszínen a betörő

Megpróbált bejutni egy házba, a rendőrök elfogták, ám ittassága miatt nem tudták kihallgatni, így elengedték, mire ismét lopni indult, ám végül megadta magát Mr. Alkoholnak.

A Kúria döntött: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak ügyében

A Fidesz akaratával egyezően a Kúria is kimondta: nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A fideszesek szerint a magyarok nem tudják felelősen eldönteni, hogy szeretnének-e aksigyárakat az otthonaik mellé. A magyarok csak a nemváltó óvodásokról képesek döntést hozni.

Kukoricásba menekült a rendőrök elől a jogsi nélkül autózó sofőr

Nem sokkal korábban tiltották el a vezetéstől, pechére belefutott az ügyét jól ismerő zsarukba.

A rosszul rögzített gázpalack leesett a teherautóról, s felrobbant az előző autó kereke alatt

Hiába vette észre pakoláskor a teherkocsi sofőrje, hogy nem záródik rendesen a kaloda a platón, simán tovább ment.

Nem ment haza a feleség, ezért megtámadták a családját

A részeg férj már délelőtt is megverte asszonyát, majd miután végig itta a napot, a nő nem volt hajlandó visszamenni közös házukba, ezért megpróbáltál erőszakkal előkeríteni.

Női vécékben filmezett a kukkoló

Összesen 16 alkalommal vette fel, mi történik a mellékhelyiségekben, ám ekkor kiszúrták, s örülhetett, hogy feljelentéssel megúszta.

Kirakta és magára hagyta az erdőben magatehetetlen anyját az ötvenes férfi

Még a járókeretet is úgy helyezte el, hogy az idős asszony e tudja elérni – a holttestet csak napokkal később találták meg.

Lopott biciklire állva mászott be a büfébe – VIDEÓ!!!

Gyorsított eljárásban a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a sorozatban kerékpárokat lopö férfit.

Rázárta a kamraajtót a tolvajra az idős asszony

Élelmiszerért tört be a részeg férfi a házba, matatására felébredt a nő, aki nem ijedt meg tőle, hanem bezárta és hívta a rendőröket.

Intim fotóval próbálta lejáratni alkalmazottját az üzletvezető

A munkatársakkal közös chat-csoportba töltött fel a nőről készült mezítelen képernyőképet.

Hónapokig kapargatta stikában a sorsjegyeket a lottózó alkalmazottja

Az asszony emellett 300 ezer forintot el is sikkasztott, így összesen 1,5 milliós kárt okozott.

Nemcsak ellopta, össze is törte az autót a részeg sofőr, akinek jogsija sem volt

Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, menekülni próbált, de kisodródott és betonkorlátnak ütközött, majd a tulajdonos kocsiban talált iratait adta át a zsaruknak.

A kutyának felforralt, étellel teli vödörbe esett a kétéves kislány

Az apa rossz helyre tette a forró vízzel és étellel teli edényt, gyereke a játék hevében beleesett.

Kislányt futtatott a fiatal nő és ismeretségi köre

A prostituált elhitette az alig több, mint 14 éves gyerekkel, hogy így könnyű pénzhez jut.

A Fidesz leállította, most újraindul két Kaposvárt érintő beruházás

Olyan nehéz helyzetbe navigálta magát az Orbán-kormány az elmúlt időszakban, hogy számos beruházást kellett leállítania. A kaposvári fejlesztések is ennek estek áldozatul, de most két beruházás előkészítését is engedélyezte a kormány.