Akadémiai Dolgozók: Palkovics miniszter nem érti, mi az a valószínűség

Kpsvr 2022-08-24 12:09:00
Semmilyen szakmai hiányosság nem volt, és ilyen kivizsgálást a minisztérium nem is tervezett.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átszervezése után létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma is kiállt az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett. Hétfőn Palkovics László miniszter ugyanis kirúgta az OMSZ két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, mivel mégsem esett eső annak ellenére, hogy a meteorológia azt jelezte előre, valószínűleg esni fog. Emiatt pedig a budapesti tűzijátékot elhalasztották. A döntés miatt kormányoldalról senki sem vállalta a felelősséget, bűnbakot kellett keresni. Ezt találták meg az amúgy is lassan elviselhetetlen politikai nyomás alatt lévő OMSZ-ben. Előbb a propagandamédia kezdte ócsárolni őket, majd jött a kirúgás is.

A bolsevista menesztés nagy felháborodást szült, de Gulyás Gergely a Kormányinfón megvédte a döntést, igaz indokok és érvek nélkül. Most a Fórum így reagált:

"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes.
A 2022. augusztus 20-ra tervezett tűzijáték elhalasztását követően Palkovics László technológiai és ipari miniszter menesztette az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét. A menesztés indoka, amit azóta egy másik kormányzati tényező is elismert, „az időjárás teljesen téves előrejelzése”.

Noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott  az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett. Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritást vállal az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóival, az általuk kiadott nyilatkozattal minden tekintetben egyetértünk.

A meghozott döntést annál is inkább felháborítónak tartjuk, mert a műszaki kérdésekkel (egykor) foglalkozó Palkovics Lászlónak ‒ publikációi tanúsága szerint legalábbis ‒ tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével. Palkovics László már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást.

A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja."

 

Borítókép: Palkovics László / 444.hu

Via Ugytudjuk.hu

Szólj hozzá!

Azért Kaposváron sem néma minden pedagógus!!!

A gyakorlós tanárok kiállnak kollégáik mellett, akik országszerte a sztrájkot vagy a polgári engedetlenséget választották a tankerületek fenyegetése ellenére.

Pedagógussztrájk - Egész nap él a TASZ gyülekezési jogi forródrótja

Az országos tiltakozási hullám miatt döntöttek így.

Döbbenet: 10 éves fiának szervezett szexet egy anya a fiú születésnapjára

Születésnapra szánt ajándéka miatt jelenleg is letartóztatásban van az az anya, aki 10 éves fiának szervezett szexuális együttlétet egy 15 éves lánnyal. Az aktusról egy másik kamasz készített videót, majd szétküldte ismerőseinek. A Pest megyei vizsgálók a napokban fejezték be a büntetőügyet.

Származásuk miatt támadt a fiatalokra a részeg férfi, akit végül jól összevertek

A trió megpróbált kitérni az agresszív támadó elől, aki azonban egyiküket megütötte, ezután pillanatok alatt leverték.

VIDEÓ - Somogyban bujkált L. Kristóf, akinél több pisztoly is volt, és az osztrákok körözték

A belga-magyar kettős állampolgár ellen szexuális kényszerítés, fenyegetés és erőszak miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Kaposvár belvárosában rabolt ki egy gyermeket H. Szebasztián

A gyermeket a kaposvári buszpályaudvar liftjébe szorította és elvette a pénzét.

Drónnal figyelik a kaposvári autósokat a rendőrök

Összehangolt akció során Kaposváron eddig 66 szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök.

Családi vérengzés: az ismert fitneszmodelt, K. Ildikót férje szúrkálta össze

Nyírteleken, egy heves vita után késelte meg a férje a fitneszmodellt, aki jelenleg is életveszélyes állapotban van.

Szijjártó tenne róla, hogy a szankciók valóban ne működjenek

A nyolcadik csomagot pénteken kezdték részleteiben tárgyalni a tagállamok. Szijjártó kritikus, de azt mondta: a teljes csomagot a magyar kormány nem utasítja el, csak fel akarja puhítani.

VIDEÓ - Brutális pusztítást végzett a vihar: szétbombázta a jég a kerteket

Pokoli erővel tarolta le a magyar kerteket az időjárás. A vihar erős széllel, diónyi nagyságú jéggel szakította be a tetőket Békés megyében.

Gulyás megnyugtatta a nyugdíjasokat a gázszámlákkal kapcsolatban

Megérkeztek az MVM-től a gázszámlák, melyeknek fizetési határideje a nyugdíjfizetés előtt van.

Ennyiért adhatja el Gyurcsány az Apró-villát

Gyurcsány Ferenc a Partizán interjúban megemlítette, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát.

Brutális mélyrepülés: 420 forint az euró, 435 a dollár

Nem tett jót a jegybank kamatemeléseket lezáró bejelentése a forintnak, ami az euróval szemben is rekordszintre gyengült. Már a 420 forintot nyaldossa az árfolyam, a dolláré pedig a 435-öt. Bő félév alatt hatalmasat kaszáltak azok, akik a forintjukat idejekorán euróra vagy dollárra váltották.

Döntött a kormány: nem lesz őszi szünet, de hosszabb lesz a téli

December 22-től január 8-ig tart a téli szünet az iskolákban, illetve az állami szervek is leállnak majd ebben az időben. A téli szünetet az őszi szünet rovására hosszabbítják meg.

Döntött a kormány: hamarosan rendkívüli bejelentés jön Orbán Viktortól

Összeült a kormány, hogy megoldást találjon az energiaválságra.

Az EU elleni kémkedés miatt ítélték el a volt jobbikos politikust

Öt év fegyházbüntetést kapott a volt jobbikos politikus, aki egyébként Moszkvában él.

Buszmegállóban hagyta újszülött babáját a harmincas nő

A nyolc fokban kihűlhetett volna a csecsemő, de szerencsére kutyasétáltatók még időben rátaláltak.

Százezrek menekülnek Oroszországból

Még az orosz titkosszolgálat nyilvános adatai is 260 ezer emberről írnak, de ennek a többszöröse lehet.