Itt vannak a kaposvári fideszes trollhálózat tagjai

Kpsvr 2022-04-01 09:53:00
Komplett fideszes trollhálózat működik Kaposváron, amit lejárató kampányokra, dezinformálásra és az online térben folytatott beszélgetések ellehetetlenítésére használnak.

Kifejezetten a választások befolyásolására hozták létre Kaposváron azt a fideszes trollhálózatot, amit aktívan 2019-ben, az önkormányzati választások előtt kezdtek használni. Természetesen már korábban is volt hasonló tevékenység, de nem volt tömeges és nem volt ennyire kiterjedt.

A központ

A trollhálózat két fideszes Facebook oldal köré szerveződik:

ezek a Kaposvári Fricska és a Csak Hogy Tudd nevezetű oldalak.

Mindegyiknek van weboldala is, amit döntően azért hoztak létre, hogy hirdetéseket tudjanak indítani a Facebookon. Az alábbi képen látható, hogy ebben az évben eddig több, mint 900 ezer forintot költöttek hirdetésre a két oldalon, ennek döntő többségét az utóbbi 30 napban. A hirdetések kizárólag az ellenzék lejáratására korlátozódnak, egyéb tartalom nem jelenik meg sem az oldalakon, sem a hirdetésekben.

A Kaposvári Fricska létrejötte 2015 körülre tehető. Ebben az időszakban még nem fejtett ki nagyobb aktivitást, egészen a 2019-es önkormányzati választásokig, de ekkor is csak pár százan követték. Igazán az ellenzéki előválasztásra és a 22-es országgyűlési választásra fejlesztették fel, hiszen hirtelen, pár százról közel 4000 főre duzzadt a követőtábora. A Facebook oldal és a weboldal mögött nem tudni, személy szerint ki áll, és, hogy ki a felelős kiadójuk. Kizárólag az ellenzéki szereplőket lejárató, fideszes tartalmak vannak az oldalon.

A Csak Hogy Tudd nevű troll oldal létrejötte 2020 októberére tehető. Ekkor még a helyi önkormányzati képviselők voltak a célkeresztben. Válogatott mocskolódások jelentek meg Bereczki Dávidról (Momentum) és Felder Frigyesről (LMP), majd ahogy jött az ellenzéki előválasztás, ráfordultak dr. Varga István és Horváth Ákos Ervin lejáratására. Mikor eldőlt, hogy dr. Varga István lesz az ellenzék közös jelöltje, napi szintű mocskolódás kezdődött mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon. Természetesen a Csak Hogy Tudd esetében sincs impresszum, nem lehet tudni, ki felel az oldalért.

A hálózat

A kaposvári fideszes trollhálózat két központi eleme köré szerveződtek a Facebookos álprofilok, akiknek az a dolguk, hogy mindenhol továbbosszák a tartalmakat, illetve lájkolják és hozzászóljanak a bejegyzésekhez. Az álprofilokat is évekkel ezelőtt hozták létre, látszik, hogy tudatosan készültek a választásokra. Jelenleg 12 aktív álprofil van, de voltak korábban mások is, csak azok már lelepleződtek. Az összes kaposvári álprofil

valós kaposvári személyeket jelölt be ismerősnek, köztük számos, közismert ellenzékit is.

Tehát sok, köztudottan ellenzéki érzelmű személy van az ismerőseik között. Sokuknak több ezer ismerőse is van. Onnan lehet tudni, hogy álprofilokról van szó, mivel a saját üzenőfalukon látható megosztásaik döntő többsége erről a két fideszes trolloldalról származik.

Ki irányíthatja a hálózatot?

Azt, hogy konkrétan ki hozta létre az álprofilokat, csak egy rendőrségi nyomozás, illetve az adott személy vallomása tudná hitelt érdemlően bizonyítani, de fel tudunk rajzolni egy személyiségképet, hogy milyen típusú ember az, aki létre tud hozni egy ilyen hálózatot, és képes azt működtetni is. Először is, mindenképpen rendelkeznie kell erős - de nem minőségi - média és közösségi média ismeretekkel, hiszen sok tartalmat kell előállítani, illetve számos álprofilt, hirdetést, megosztást, kommentet kell kezelnie. Másodszor, biztos és naprakész közéleti tudással kell rendelkeznie, hiszen közéleti szereplőkről ír, akiknek ismernie kell az előéletét is. Erre minimum a 40-es éveihez közelítő, a helyi közélettel hivatásszerűen foglalkozó személy alkalmas. Harmadszor, egzisztenciálisan függő viszonyban kell lennie a Fidesztől, vagy a fideszes holdudvartól, hiszen még egy ekkora trollhálózat naprakész működtetéséhez is napi szinten több óra szükséges, amit egy 40-es éveiben járó, vagy idősebb, piaci munkahelyen dolgozó személy képtelen lenne megcsinálni. Ezt csak az tudja koordinálni, aki a Fidesz, vagy a fideszes holdudvar alkalmazottja, és ez a tevékenység is hozzátartozik a feladataihoz. Negyedrészt, az sem egy elhanyagolható szempont, hogy az illetőnek érzelmi kötődése is van a Fidesz felé, hiszen csak egy pszichopata képes érzelmek nélkül működtetni egy ekkora befolyásolási hálózatot.

Tehát egy olyan személyről lehet szó, aki

érzelmileg lazábban, egzisztenciálisan erősebben kötődik a Fideszhez, vagy holdudvarához, jól ismeri a kaposvári közéletet, minimum 40 év körüli, és erős közösségi média ismeretei vannak, illetve képes folyamatosan tartalmat gyártani.

A hálózat tagjai

Az alábbi képen mutatjuk, álprofilokról is van szó. Azt javasoljuk, ha véletlenül valaki visszajelölte ezeket a profilokat, vonja vissza a jelölést, illetve ne beszélgessenek ezekkel a profilokkal, mert semmi értelme. Ha jelennek meg új fideszes álprofilok, frissítjük a nyilvántartásunkat, melyet folyamatosan közzé is fogunk tenni.

Szólj hozzá!

Itt a vége: Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik jelenlegi elnökével, történt facebookos üzengetés után döntött a kilépésről Jakab.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

A hanyatló nyugathoz tartozó Ausztriában 113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Egyházi szervezetek mőgé rejtőzött a bűnszervezet - 8 milliárd forint kárt okoztak

Népkonyha volt a fedősztori. Külföldre is menekítették a pénzt, illetve kriptovalutákba is fektethettek.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Újra repül a Wizz Air Moszkvába

A fapados légitársaság annak ellenére döntött így, hogy éppen az orosz turisztikai korlátozások bevezetéséről van szó.

Hivatalos: 27 százalékos az élelmiszer infláció Magyarországon

Orbán Viktor szerint van megoldás: spórolj, vagy keress többet!

Házkutatást tartott az FBI Donald Trump floridai otthonában

A sajtóértesülések szerint a Fehér Házból eltűnt dokumentumokat kerestek a volt elnöknél.

Gelencsér Attila nem ment be a munkahelyére, pedig megvédhette volna a rezsicsökkentést

Az ellenzék azt akarta elérni, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt, illetve szüntesse meg a rezsiemelést. Gelencsér Attila nem érezte annyira fontosnak a témákat, hogy megjelenjen a munkahelyén.

Balatonba fulladt egy 2 és fél éves kislány a hétvégén

Hiába kezdték el azonnal keresni a kislányt, sajnos már nem tudtak rajta segíteni.

Ujhelyi után a Jobbik is népszavaztatna az uniós tagságról

Alig, hogy Ujhelyi István, az Mszp európai parlamenti képviselője, bedobta az uniós tagság megerősítéséről szóló népszavazási ötletét, a Jobbik hétfőn már be is nyújtott egy kérdést erről az Országos Választási Bizottságnak.

A városházáról és egy ékszerboltból is lopott a kaposvári tolvajpáros

A bolttulajdonos látta, hogy kinyitották a vitrint, de csak az egyik karkötő eltűnését vette észre.

Orbán bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt Amerikában

Orbán Viktor a Facebookon bizonygatja, hogy telt ház volt a beszéde alatt és állva tapsoltak. Csak egy a baj: ő nem látszódik a képen.

Targédia - 12 halott egy horvátországi buszbalesetben

Magyarország felől érkezett a felborult busz, zarándokok az áldozatok

Milyen íze van Orbán seggének?

Két amerikai műsorvezető szólt be egymásnak. Az egyikük Orbán Viktor hátsójának ízéről kérdezte a másikat, annak kritika nélküli seggnyalására utalva.

Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Mától úgy is ki lehet vágni egy akácerdőt, hogy pótolni sem kell a fákat

Sokkal könnyebb már kivágni a fákat, hogy eltüzelhessük őket. Felpörög a fakitermelés, hogy legyen mivel fűteni Magyarországon.

Az olcsó orosz olaj és az ársapka miatt szárnyal a MOL

Közzétette a társaság a második negyedéves eredményeit, szép summát termeltek.

Nagy Feró már nézi, hogyan spórolhat a rezsivel

Nagy Feró, aki a választások alkalmával élénken kapányolt a Fidesznek és magának Gelencsér Attilának is, már azon gondolkodik, hogy melyik szobában kell egyáltalán fűtenie a Fidesz által megemelt rezsiárak miatt.

Burgenlandban nem nő a rezsi, sőt, 280 ezer forintnyi támogatást is kapnak az infláció ellen

Bár a fideszes politikusoktól rendre azt hallgathatjuk, hogy a nyugatnak vége, hanyatlik és Magyarország az utolsó "normális" mentsvár, ennek ellenére mégsem a Fidesz-kormány csökkenti 280 ezer forintnyi euróval a magyar családok terheit, hanem a burgenlandi tartomány a burgenlandi családok terheit.