Itt vannak a kaposvári fideszes trollhálózat tagjai

Kpsvr 2022-04-01 09:53:00
Komplett fideszes trollhálózat működik Kaposváron, amit lejárató kampányokra, dezinformálásra és az online térben folytatott beszélgetések ellehetetlenítésére használnak.

Kifejezetten a választások befolyásolására hozták létre Kaposváron azt a fideszes trollhálózatot, amit aktívan 2019-ben, az önkormányzati választások előtt kezdtek használni. Természetesen már korábban is volt hasonló tevékenység, de nem volt tömeges és nem volt ennyire kiterjedt.

A központ

A trollhálózat két fideszes Facebook oldal köré szerveződik:

ezek a Kaposvári Fricska és a Csak Hogy Tudd nevezetű oldalak.

Mindegyiknek van weboldala is, amit döntően azért hoztak létre, hogy hirdetéseket tudjanak indítani a Facebookon. Az alábbi képen látható, hogy ebben az évben eddig több, mint 900 ezer forintot költöttek hirdetésre a két oldalon, ennek döntő többségét az utóbbi 30 napban. A hirdetések kizárólag az ellenzék lejáratására korlátozódnak, egyéb tartalom nem jelenik meg sem az oldalakon, sem a hirdetésekben.

A Kaposvári Fricska létrejötte 2015 körülre tehető. Ebben az időszakban még nem fejtett ki nagyobb aktivitást, egészen a 2019-es önkormányzati választásokig, de ekkor is csak pár százan követték. Igazán az ellenzéki előválasztásra és a 22-es országgyűlési választásra fejlesztették fel, hiszen hirtelen, pár százról közel 4000 főre duzzadt a követőtábora. A Facebook oldal és a weboldal mögött nem tudni, személy szerint ki áll, és, hogy ki a felelős kiadójuk. Kizárólag az ellenzéki szereplőket lejárató, fideszes tartalmak vannak az oldalon.

A Csak Hogy Tudd nevű troll oldal létrejötte 2020 októberére tehető. Ekkor még a helyi önkormányzati képviselők voltak a célkeresztben. Válogatott mocskolódások jelentek meg Bereczki Dávidról (Momentum) és Felder Frigyesről (LMP), majd ahogy jött az ellenzéki előválasztás, ráfordultak dr. Varga István és Horváth Ákos Ervin lejáratására. Mikor eldőlt, hogy dr. Varga István lesz az ellenzék közös jelöltje, napi szintű mocskolódás kezdődött mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon. Természetesen a Csak Hogy Tudd esetében sincs impresszum, nem lehet tudni, ki felel az oldalért.

A hálózat

A kaposvári fideszes trollhálózat két központi eleme köré szerveződtek a Facebookos álprofilok, akiknek az a dolguk, hogy mindenhol továbbosszák a tartalmakat, illetve lájkolják és hozzászóljanak a bejegyzésekhez. Az álprofilokat is évekkel ezelőtt hozták létre, látszik, hogy tudatosan készültek a választásokra. Jelenleg 12 aktív álprofil van, de voltak korábban mások is, csak azok már lelepleződtek. Az összes kaposvári álprofil

valós kaposvári személyeket jelölt be ismerősnek, köztük számos, közismert ellenzékit is.

Tehát sok, köztudottan ellenzéki érzelmű személy van az ismerőseik között. Sokuknak több ezer ismerőse is van. Onnan lehet tudni, hogy álprofilokról van szó, mivel a saját üzenőfalukon látható megosztásaik döntő többsége erről a két fideszes trolloldalról származik.

Ki irányíthatja a hálózatot?

Azt, hogy konkrétan ki hozta létre az álprofilokat, csak egy rendőrségi nyomozás, illetve az adott személy vallomása tudná hitelt érdemlően bizonyítani, de fel tudunk rajzolni egy személyiségképet, hogy milyen típusú ember az, aki létre tud hozni egy ilyen hálózatot, és képes azt működtetni is. Először is, mindenképpen rendelkeznie kell erős - de nem minőségi - média és közösségi média ismeretekkel, hiszen sok tartalmat kell előállítani, illetve számos álprofilt, hirdetést, megosztást, kommentet kell kezelnie. Másodszor, biztos és naprakész közéleti tudással kell rendelkeznie, hiszen közéleti szereplőkről ír, akiknek ismernie kell az előéletét is. Erre minimum a 40-es éveihez közelítő, a helyi közélettel hivatásszerűen foglalkozó személy alkalmas. Harmadszor, egzisztenciálisan függő viszonyban kell lennie a Fidesztől, vagy a fideszes holdudvartól, hiszen még egy ekkora trollhálózat naprakész működtetéséhez is napi szinten több óra szükséges, amit egy 40-es éveiben járó, vagy idősebb, piaci munkahelyen dolgozó személy képtelen lenne megcsinálni. Ezt csak az tudja koordinálni, aki a Fidesz, vagy a fideszes holdudvar alkalmazottja, és ez a tevékenység is hozzátartozik a feladataihoz. Negyedrészt, az sem egy elhanyagolható szempont, hogy az illetőnek érzelmi kötődése is van a Fidesz felé, hiszen csak egy pszichopata képes érzelmek nélkül működtetni egy ekkora befolyásolási hálózatot.

Tehát egy olyan személyről lehet szó, aki

érzelmileg lazábban, egzisztenciálisan erősebben kötődik a Fideszhez, vagy holdudvarához, jól ismeri a kaposvári közéletet, minimum 40 év körüli, és erős közösségi média ismeretei vannak, illetve képes folyamatosan tartalmat gyártani.

A hálózat tagjai

Az alábbi képen mutatjuk, álprofilokról is van szó. Azt javasoljuk, ha véletlenül valaki visszajelölte ezeket a profilokat, vonja vissza a jelölést, illetve ne beszélgessenek ezekkel a profilokkal, mert semmi értelme. Ha jelennek meg új fideszes álprofilok, frissítjük a nyilvántartásunkat, melyet folyamatosan közzé is fogunk tenni.

Szólj hozzá!

Szívszorító üzenetet küldtek a kirúgott tanárok

Sírás, düh és szomorúság. Ilyen ma az oktatás Magyarországon.

Döntött az Európai Bizottság: 2300 milliárd forint jön, 3000 milliárd zárolva

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, ezért zárolják a 3000 milliárd forintot

Kutyák marták halálra az idős asszonyt

A megvadult állatok kihasználták, hogy gazdájuk nem javította meg a rossz drótkerítést és a szomszéd kertben dolgozó nyugdíjas nőre támadtak.

Két éven keresztül bántalmazta édesapját a 30 éves göllei férfi

Részegen ütlegelte édesapját, de azt vallotta, hogy nagyon megbánta.

Két dologtól függ, hogy lesz-e januártól benzinárstop

Konkrét választ adott a Miniszterelnökség.

Kicsinyes bosszú féltékenységből Siófokon

Az 53 éves siófoki férfi kicsinyes bosszút állt szeretőjén.

Tragédia - az édesanya és újszülött gyermeke is meghalt a frontális karambolban

Az édesanya pocakjában volt még a baba, akit a baleset után segítettek a világra a mentősök, de rajta sem tudtak már segíteni. Ők közlekedtek szabályosan.

Borzalom - Felnevelte unokáját az idős asszony, cserében a férfi agyba-főbe verte

A rendőrségen kiderült, korábban is többször bántalmazta a nőt a 29 éves agresszív férfi.

Olyan részeg volt a gázoló, hogy nem tudták kihallgatni a rendőrök

A járdán ütötte el a sétáló asszonyt a kerékpáros, majd segítségnyújtás nélkül elkerekezett a helyszínről.

Elhunyt Mészöly Kálmán labdarúgó legenda

Hosszú betegség után elhunyt Mészöly Kálmán. A Vasas legendája 81 éves volt.

Vádat emeltek a cukorbeteg kisfiút megalázó 5 fiatalkorú ellen

A megszégyenítés során a cukorbeteg kisfiút arra kényszerítették, hogy csókolgassa a bántalmazók cipőjét.

Állatkínzásért fegyházat kapott a büssüi férfi

Részegen ment disznót lopni, ám amikor nem sikerült, egy bozótvágóval kezdte összekaszabolni az állatokat.

Orbán megszavazta, majd megkonzultálta önmagával, hogy elutasítja a szankciókat

Orbán is kitöltötte az uniós szankciókat elítélő nemzeti konzultációt. De ha elutasítja, miért szavazta meg?

Összehangolt akció Kaposváron

45 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

Nem bíznak a magyar kormányban, 3000 milliárd forog kockán

Az EU 3000 milliárd forintot tartana vissza, míg Orbánék nem bizonyítják a korrupcióellenes lépések hatékonyságát.

A magyar bíróság nem adja ki a veronai buszbalesetet okozó söfőrt Olaszországnak

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába és büntetését Magyarországon szeretné letölteni.

Kormányinfó: ukrán rakéta csapódott be Lengyelország területére

Gulyás azt is elmondta, hogy közvetve Oroszország a felelős, hiszen ő robbantotta ki a háborút, de közvetlenül az ukránok a hibásak.

TRAGÉDIA - belehalt sérüléseibe a Szondi utcai társasház 3. emeletéről kiugrott 36 éves férfi

A kaposvári kórházban három hétig küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni.

Alvó, részeg vendéget fosztott ki a presszóban, majd nekiállt szétverni a helyiséget

Közel százezer forintot talált bóbiskoló ismerősénél, akinek a bankkártyáját is elvette, mielőtt beleverte a fejét az asztalba.