Itt vannak a kaposvári fideszes trollhálózat tagjai

Kpsvr 2022-04-01 09:53:00
Komplett fideszes trollhálózat működik Kaposváron, amit lejárató kampányokra, dezinformálásra és az online térben folytatott beszélgetések ellehetetlenítésére használnak.

Kifejezetten a választások befolyásolására hozták létre Kaposváron azt a fideszes trollhálózatot, amit aktívan 2019-ben, az önkormányzati választások előtt kezdtek használni. Természetesen már korábban is volt hasonló tevékenység, de nem volt tömeges és nem volt ennyire kiterjedt.

A központ

A trollhálózat két fideszes Facebook oldal köré szerveződik:

ezek a Kaposvári Fricska és a Csak Hogy Tudd nevezetű oldalak.

Mindegyiknek van weboldala is, amit döntően azért hoztak létre, hogy hirdetéseket tudjanak indítani a Facebookon. Az alábbi képen látható, hogy ebben az évben eddig több, mint 900 ezer forintot költöttek hirdetésre a két oldalon, ennek döntő többségét az utóbbi 30 napban. A hirdetések kizárólag az ellenzék lejáratására korlátozódnak, egyéb tartalom nem jelenik meg sem az oldalakon, sem a hirdetésekben.

A Kaposvári Fricska létrejötte 2015 körülre tehető. Ebben az időszakban még nem fejtett ki nagyobb aktivitást, egészen a 2019-es önkormányzati választásokig, de ekkor is csak pár százan követték. Igazán az ellenzéki előválasztásra és a 22-es országgyűlési választásra fejlesztették fel, hiszen hirtelen, pár százról közel 4000 főre duzzadt a követőtábora. A Facebook oldal és a weboldal mögött nem tudni, személy szerint ki áll, és, hogy ki a felelős kiadójuk. Kizárólag az ellenzéki szereplőket lejárató, fideszes tartalmak vannak az oldalon.

A Csak Hogy Tudd nevű troll oldal létrejötte 2020 októberére tehető. Ekkor még a helyi önkormányzati képviselők voltak a célkeresztben. Válogatott mocskolódások jelentek meg Bereczki Dávidról (Momentum) és Felder Frigyesről (LMP), majd ahogy jött az ellenzéki előválasztás, ráfordultak dr. Varga István és Horváth Ákos Ervin lejáratására. Mikor eldőlt, hogy dr. Varga István lesz az ellenzék közös jelöltje, napi szintű mocskolódás kezdődött mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon. Természetesen a Csak Hogy Tudd esetében sincs impresszum, nem lehet tudni, ki felel az oldalért.

A hálózat

A kaposvári fideszes trollhálózat két központi eleme köré szerveződtek a Facebookos álprofilok, akiknek az a dolguk, hogy mindenhol továbbosszák a tartalmakat, illetve lájkolják és hozzászóljanak a bejegyzésekhez. Az álprofilokat is évekkel ezelőtt hozták létre, látszik, hogy tudatosan készültek a választásokra. Jelenleg 12 aktív álprofil van, de voltak korábban mások is, csak azok már lelepleződtek. Az összes kaposvári álprofil

valós kaposvári személyeket jelölt be ismerősnek, köztük számos, közismert ellenzékit is.

Tehát sok, köztudottan ellenzéki érzelmű személy van az ismerőseik között. Sokuknak több ezer ismerőse is van. Onnan lehet tudni, hogy álprofilokról van szó, mivel a saját üzenőfalukon látható megosztásaik döntő többsége erről a két fideszes trolloldalról származik.

Ki irányíthatja a hálózatot?

Azt, hogy konkrétan ki hozta létre az álprofilokat, csak egy rendőrségi nyomozás, illetve az adott személy vallomása tudná hitelt érdemlően bizonyítani, de fel tudunk rajzolni egy személyiségképet, hogy milyen típusú ember az, aki létre tud hozni egy ilyen hálózatot, és képes azt működtetni is. Először is, mindenképpen rendelkeznie kell erős - de nem minőségi - média és közösségi média ismeretekkel, hiszen sok tartalmat kell előállítani, illetve számos álprofilt, hirdetést, megosztást, kommentet kell kezelnie. Másodszor, biztos és naprakész közéleti tudással kell rendelkeznie, hiszen közéleti szereplőkről ír, akiknek ismernie kell az előéletét is. Erre minimum a 40-es éveihez közelítő, a helyi közélettel hivatásszerűen foglalkozó személy alkalmas. Harmadszor, egzisztenciálisan függő viszonyban kell lennie a Fidesztől, vagy a fideszes holdudvartól, hiszen még egy ekkora trollhálózat naprakész működtetéséhez is napi szinten több óra szükséges, amit egy 40-es éveiben járó, vagy idősebb, piaci munkahelyen dolgozó személy képtelen lenne megcsinálni. Ezt csak az tudja koordinálni, aki a Fidesz, vagy a fideszes holdudvar alkalmazottja, és ez a tevékenység is hozzátartozik a feladataihoz. Negyedrészt, az sem egy elhanyagolható szempont, hogy az illetőnek érzelmi kötődése is van a Fidesz felé, hiszen csak egy pszichopata képes érzelmek nélkül működtetni egy ekkora befolyásolási hálózatot.

Tehát egy olyan személyről lehet szó, aki

érzelmileg lazábban, egzisztenciálisan erősebben kötődik a Fideszhez, vagy holdudvarához, jól ismeri a kaposvári közéletet, minimum 40 év körüli, és erős közösségi média ismeretei vannak, illetve képes folyamatosan tartalmat gyártani.

A hálózat tagjai

Az alábbi képen mutatjuk, álprofilokról is van szó. Azt javasoljuk, ha véletlenül valaki visszajelölte ezeket a profilokat, vonja vissza a jelölést, illetve ne beszélgessenek ezekkel a profilokkal, mert semmi értelme. Ha jelennek meg új fideszes álprofilok, frissítjük a nyilvántartásunkat, melyet folyamatosan közzé is fogunk tenni.

Szólj hozzá!

Tolvajt keresnek a kaposvári rendőrök

Egy Berzsenyi utcai gyorsétteremben felejtett tárcából vette ki a pénzt a képen látható, fiatl férfi.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

Saját magát ásta ki egy tömegsírból egy ukrán férfi

Az orosz támadók félholtra verték, majd fejbe is lőtték, ennek ellenére a férfi magához tért a föld alatt.

Dráma - Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

A tanára miatt ivott fagyállót a nyolcadikos Máté. Újra kellett éleszteni a kórházban

Tanára folyamatosan megszégyenítette az autista kisfiút, aki nem bírta tovább a zaklatást és fagyállót ivott, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Szemen lőtte magát a pezsgősdugóval, így feladta a szakaszgyőztes a Giro d' Italia kerékpáros versenyt

Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay egyébként az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen.

Körözött német bűnözőt fogtak el Kaposváron

Többször elítélt, német állampolgárságú körözött bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposváron.

Egy nappal szabadulása után fenyegette meg halálosan volt élettársát a somogyi férfi

Nemcsak egykori párjával és annak új férjével erőszakoskodott, hanem időközben feleségül vett új nejét is rendszeresen megverte.

Rémálom - Elrabolta az udvaron játszó hároméves gyereket egy miskolci nő

Valóra vált minden szülő rémálma: egy miskolci édesanya hároméves gyermekét rabolták el. A gyermek egyedül játszott az udvaron, mikor a 44 éves nő elrabolta.

A láthatások során molesztálta felesége lányát a somogyi férfi

A közös játékok és az együttalvás során a nemi szerve környékén simogatta a gyereket, az anya pedig, noha lánya jelezte neki, mi történik, nem csinált semmit.

Százmilliós hitelcsalás: 45 embert vádolt meg az ügyészség

Hamis külföldi munkavállalói igazolásokkal vertek át hét hazai bankot.

Verekedés a Lidlben: biztonsági őr bántalmazott egy vásárlót

Fizikailag bántalmazott egy vásárlót a Lidl biztonsági őre és alaptalanul meggyanúsította, hogy lopott.

Gyalog kellett hazamennie, ezért összeverte az apját

Az idős férfi két falu között nem vette fel a kocsijába a fiát, aki dühében a kocsmában összeverte és -rugdosta.

Kokaint találtak Berki Krisztián lakásán, már elfogták a dílert

Berki Krisztián lakásán kokaint találtak, de már elfogta a rendőrség azt a dílert, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő adhatta el a drogot a celebnek, akit péntek reggel kislánya holtan talált a IX. kerületi otthonukban.

„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – Margitnak csak annyit mondtak, hogy tüdőgyulladásban meghalt az ikerbaba

A Vajdaságban élő magyar édesanya arra gyanakszik, eladhatták a teljesen egészségesen megszületett gyermekét a kórházból. Hatalmas botrányt okozott egész szerbiában, mikor kiderült: évtizedeken keresztül rabolták el az egészséges gyermekeket a kórházakból és adták tovább őket nyugatra örökbefogadó szülőknek. Tóth Margit pár napig láthatta 1971-ben megszületett ikreit, de egyszer csak jött az orvos és közölte: egyikük tüdőgyulladásban meghalt.

Újabb bombariadó volt az egyik bevásárlóközpontban

Ismét bombariadó volt egy bevásárlóközpontban. A célpont az Allee volt.

Összeverekedtek a gamási asszonyok

A játszótéren esett egymásnak két nő Gamáson.

Donáth Anna babát vár, így a Momentum elnöki tisztségéért sem indul

Donáth Anna jelenleg a Momentum elnöke, aki Fekete-Győr Andrást váltotta ebben a pozícióban. Néhány napja felrőppent a hír, hogy gyermeket vár, amit most Facebook oldalán is megerősített. Az elnökségért így már nem indul.

Újra Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé

A párt küldöttei újra lehetőséget adtak a régi-új vezetőnek.