Katasztrofális helyzetben a magyar egészségügy

2019-05-30 14:46 | #Kaposvár #Kitekintés

„Magyarország jobban teljesít. De nem az egészségügyben!” címmel adott ki egy szigorú és kritikus hangvételű közleményt a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyben a magyar egészségügy siralmas helyzetét taglalják.

A hétvégén ülésezett a Magyar Orvosi Kamara, ahol az elmúlt időszak helyzetét elemezték, és arra a véleményre jutottak, hogy a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban. 

„Felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot kormányzati döntés nem követett. Ez nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében” – olvasható a MOK közleményében. 

A kamarának elege lett a hatalom üres ígéreteiből, „helyette tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el” a kormánytól. Az egészségügyben dolgozók fizetéséről is szót ejtenek, ami a társadalmi rangsor aljára csúszott az elmúlt évek során. A szakorvosi nettó órabér 1800-2300 Forint, a szakdolgozói nettó 750-1050 Forint között alakul, eközben egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1485 Forint.  Azt is kiemelték, hogy készen állnak a paraszolvencia „szégyenbélyegének” eltörlésére, viszont érdemi bérrendezést és költségvetést nem szolgáltat hozzá az állam.

Több mint 5000 nyugdíjas nővér és orvos dolgozik jelenleg is a magyar egészségügyben, akiknek munkája elengedhetetlen, viszont tevékenységük engedélyezési folyamata botrányos, közteherviselési diszkriminációjuk pedig jogorvoslatért kiált. Ami a biztonságos betegellátást illeti, azt már az önként vállalt túlóra maximális kihasználása, és „munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható”.

A KPSVR.hu többször is foglalkozott a kaposvári egészségügy helyzetével. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház higiéniája több kivetni valót is hagy maga után: legyen szó ok nélkül elbocsátott, lelkiismeretes takarítónők kritikán aluli munkakörülményeiről, vagy a kórház osztályain elkapott fertőzésekben szenvedő betegekről. Mindezek ellenére a kórház továbbra sem hajlandó válaszolni kérdéseinkre, azonban perrel már megfenyegette a szerkesztőséget.

Szita Károly polgármesternek az a terve, hogy 2030-ra Kaposvár legyen az ország legegészségesebb városa. Az új önkormányzati program azonban nem az egészségügyi intézmények reformjáról, az ott dolgozó orvosok és ápolók helyzetének javításáról, hanem a város lakóinak egészségtudatosságra való neveléséről fog szólni. Az új egészségügyi tanács így nem a kaposvári egészségügy problémáinak megoldásán fog agyalni, hanem azon, mik legyenek az Egészséges Kaposvár 2030 össznépi programjainak tematikái.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Kiss Nikolett