A református egyházé lehet a Kaposvári Egyetem

Kpsvr.hu

2020-10-01 11:10:08
Az érintettek nem cáfolták, hogy tárgyalnak karok átadásáról. Az intézményt nyáron szervezték át, akkor önállóságról és fejlesztésekről beszéltek - tudósít a Népszava.
Kaposvári Egyetem főbejárat

A kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a református egyház között tárgyalások folynak arról, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) és a Kaposvári Egyetem (KE) összeolvadásával létrejött intézmény szinte összes, a somogyi megyeszékhelyen működő kara a jövőben egyházi fenntartásba kerüljön - értesült a Népszava. A lap úgy tudja, a Kaposváron lévő négy kar - az agrár, a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti - közül háromról tárgyalhatnak, mert az agrár biztosan marad a SZIE-n.  

„Egyelőre nincs döntés az ön által felvetett ügyben” - írta rövid válaszában a Magyar Református Egyház zsinata, nem cáfolva az újság információit. Az ITM szintén ezt közölte: "a kaposvári karok egyházi fenntartásba adására vonatkozó döntés nem született". A minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, ami a magyar egyetemek fejlesztését, az oktatás színvonalának növelését szolgálja. Szerintük a Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem összeolvadásával létrejött intézmény célja a hazai agrárképzés megújítása, nemzetközi versenyképességének növelése. Hozzátették, a kaposvári felsőoktatás teljes, sokszínű képzési kínálata az összevonást követően is megmarad.  

A Népszava kereste az önkormányzatot is, többek között arra kérdeztek rá, ha valóban annyira fontos, hogy a SZIE-től független egyetem működjön a városban, a kaposvári vezetés miért nem állt ki és lobbizott tavasszal, még az összeolvadás előtt a Kaposvári Egyetem függetlensége mellett, s miért mondta akkor Szita Károly, hogy hatalmas lehetőség és fejlődés előtt áll az összeolvadással a KE, ám a lap nem kapott választ a kérdésekre.   

Mint arról a lap korábban beszámolt, a kormánypárti kétharmad május közepén megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, mely többek között arról rendelkezett, hogy a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karával és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával, majd az így létrejött új universitas 2021. január elsejével alapítványi fenntartásba kerül. 

Már a törvényjavaslat benyújtása komoly vihart kavart a somogyi megyeszékhelyen: a KPSVR tudósított róla, hogy a kaposvári ellenzék petíciót indított az önálló, az idén éppen 20 éves egyetem megmentéséért, közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben felszólították a város fideszes országgyűlési képviselőjét, illetve Szita Károly kormánypárti polgármestert, lobbizzanak a KE önállóságáért. Gelencsér Attila erejéből egy halovány látszatkísérletre futotta az ügyben: módosítóindítványt terjesztett be a törvényjavaslathoz, hogy a SZIE-nek két központja legyen, s abból az egyik Kaposvár. Ötlete már a bizottsági szakban elbukott, még frakciótársai sem támogatták, s végül a parlamenti voksoláson Gelencsér meg is szavazta a KE beolvasztását. 

Szita Károly, aki korábban többször úgy nyilatkozott, Kaposvár nem létezhet a Kaposvári Egyetem nélkül, sokáig hallgatott az ügyben, aztán kijelentette: erősebb lesz így az egyetem, hogy beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe. Ugyanerről beszélt – ahogyan azt a Népszava korábban megírta – a KE dolgozóinak júniusi fórumán Gyuricza Csaba, a SZIE új rektora, aki állította, mind a négy – az agrár, a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti - kar megmarad Kaposváron, hiszen az agrár-felsőoktatás jól megfér más területekkel, adott esetben kiegészítik egymást, ráadásul a kaposvári campus komoly önállóságot kap majd.

 

Forrás: Népszava

1

Szólj hozzá!

Egyre melegebbek a nyarak Magyarországon

A szárazság egyre nagyobb kihívás Magyarországon is a nyári időszakban.

A Tengeri Túlhalászás Következményei

Az óceánik ökoszisztémáinak felborulása súlyos következményekkel jár.

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetvédelmi nevelést

Ha minél korábban találkoznak a gyermekek a környezetvédelem fontosságával, annál fogékonyabbak lesznek felnőtt korban ezekre a kérdésekre.

Súlyos probléma a városi faírtás

Szita Károly egészséges fákat is kivágat. Érthetetlen, hogy miért.

A plázában verte össze netes ismerősét a kaposvári férfi

Egy előző napi világhálós vita miatt robbant ki a balhé.

Vonaton fosztotta ki alvó utastársát a harmincas férfi

Elvette a pénztárcát és leszállt egy Kaposvár előtti állomáson, majd egy dohányboltban leadta a brifkóban talált iratokat, persze a pénzt megtartotta.

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.