Kaposvári égetés: leukémia, tüdőrák, spontán vetélés

2020-02-25 08:50 | #Zöld #Kaposvár

A volt Tanép-telepen folytatott illegális szemétégetés több ezer kaposvárit mérgez meg rendszeresen. A természetvédelmi mérnök hallgató elmondja, milyen súlyos betegségeket és egészségügyi következményeket jelentenek az illegális égetések során felszabaduló méreganyagok.

Egervári Lídia, környezetvédelmi aktivista, a Kaposvári Egyetem természetvédelmi mérnök szakos hallgatójának írása.

Nemrég nagyobb nyilvánosságot kapott az ügy, miszerint Kaposváron évek óta masszív hulladékégetés zajlik egy telepen, a hatóság és az önkormányzat tud a problémáról, mégsem történik érdemi intézkedés. A legaggasztóbb az egészben, hogy nem egy elszigetelt helyen történik az égetés, a füstöt rendszeresen szívja mindenki, aki a közeli lakótelepen, illetve házakban él. Az égő műanyag szagára sokan panaszkodnak, ám sokkal nagyobb lenne a pánik, ha mindenki ismerné a műanyagok égetésével felszabaduló vegyületek hatásait. 

kpsvr

Minden műanyag esetében (PP, PE, PVC, stb.) más és más a keletkező füst összetétele, az említett telepen valószínűleg válogatás nélkül égetik a hulladékot, így a környékbeliek mindenből kapnak bőven. Az egyik legdurvább egészségkárosító hatása a dioxinoknak van. A klóratomot és aromás gyűrűt tartalmazó vegyületcsoport nagyon lassan bomlik le, élő szervezetekben felhalmozódik. Káros hatásait még felsorolni is hosszú, kis mennyiségben is rákkeltő hatású, gyakorlatilag az összes szervrendszer működését károsítja, hosszú távon cukorbetegséget, endometriózist, pajzsmirigyműködési zavart, gyermekeknél pedig fogzománc-fejlődési rendellenességeket okoz. Sajnos a dioxinok a placentán és az anyatejen keresztül is kiválasztódnak, a legkisebbek sincsenek védve. 

kpsvr

A vinil-klorid szintén erősen rákkeltő, ezen kívül bizonyítottan mutagén és klasztogén (DNS-lánc törést okozó) anyag. A foszgén egy erős méreg, melyet harci gázként alkalmaztak az első világháborúban. A benzol a vérképző szervekben okoz rákot (leukémia), erősen legyengíti a szervezet védekezőképességét, kromoszóma-elváltozásokat és spontán vetélést okozhat. A formaldehid szintén hozzájárul a leukémia kialakulásához, illetve a felső légutak rákos elváltozásait idézheti elő. Ezek csak a legdurvább, bizonyítottan rákkeltő anyagok, melyek a hasonló égetésekkor felszabadulnak, ezeken kívül még több tucat vegyület (aceton, toluol, hidrogén-cianid, sósav, stb) károsítja a füstöt belélegezni kénytelen lakosok egészségét. Jelentős mennyiségű szén-monoxid is a levegőbe jut műanyagok égetésekor, ennek hatásairól mindenki hallott már. A szén-monoxid akkor is káros, ha a szervezet kis dózisban, ám hosszú időn keresztül kapja: fejfájást, alvászavart, memóriazavart okoz, fokozza az érelmeszesedést. 

Közel egy éve elhangzott: a városvezetés szeretné, ha Kaposvár lenne az ország legegészségesebb városa 2030-ra. A leírtak fényében ez a szándék erősen megkérdőjelezhető, ha a vezetés tényleg tud a problémáról. Valóban fontosak a preventív tevékenységek, mint a mozgás, a helyes táplálkozás, viszont a legfontosabb, tehát a nulladik lépés az lenne, ha a kaposváriak ablakán nem szivárogna be rendszeresen rákkeltő füst, ha nem betegítene meg egy szimpla séta az utcán.

 

A KPSVR videói és cikkei a témában:

https://kpsvr.hu/cikk/2020-02-17-video-az-rtl-hirado-beszamolt-a-kaposvari-illegalis-szemetegetes

https://kpsvr.hu/cikk/2020-02-04-evek-ota-szall-a-mergezo-fust-kaposvar-felett

https://kpsvr.hu/cikk/2020-02-05-videon-lathato-a-kaposvariakat-mergezo-hulladekegetes

https://kpsvr.hu/cikk/2020-02-02-video-igy-mergezik-a-kaposvariakat